Att vi älskar våra hundar och att våra hundar älskar oss är det ingen tvekan om men något som är viktigt är att inte skämma bort sin jycke med stora mängder godsaker – veterinärer varnar nämligen för att både katter och hundar blir allt mer överviktiga.

HundvårdHunden har sedan urminnes tider ansetts vara människans bästa vän och det är den än idag, därför är det viktigt att vi tar ordentligt hand om våra fyrbenta kompisar. Men något som är farligt nära att bli ett hälsoproblem är övervikt bland både hundar och katter. Idag är nämligen cirka 30 procent av alla Sveriges hundar klassade som just överviktiga, skriver vlt och precis som för människor kan denna ohälsosamma övervikt leda till både diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, ledproblem och ger helt enkelt hunden en sämre livskvalitet. Så ett gott råd är att kontakta en veterinär i Stockholm och boka in regelbundna hälsokontroller för din hund – precis som du skulle göra till dig själv.

Mer än varannan hund är överviktig

Enligt en undersökning som företaget Royal Canins genomför varje år är nästan varannan hund och katt i dagsläget överviktig – och nio av tio veterinärer tror att detta är ett fortsatt ökande problem. Men vad är lösningen? Precis samma som för oss människor handlar det om att låta sin djur få en sund kosthållning, motion och undvika den där extra smakbiten från husses eller mattes tallrik vid middagsbordet. Ett annat smart tips är att vara noga med vilken typ av foder man ger sin hund, vissa fodersorter passar bäst till en viss typ av hundras men kan vara förödande för en annan, så det gäller att läsa på noga. Dock ska man komma ihåg att all övervikt hos djuren inte beror på att hundägarna slarvar eller inte håller disciplinen – vissa viktproblem har helt naturliga orsaker, men ska självklart också behandlas. Till exempel skriver finska Vasabladet om hunden Ebba vars övervikt började med hormonförändringar efter valpning, vilket du kan läsa här, och precis som med vilken övervikt som helst behandlades även hon med sträng diet och mycket motion.