I Sverige älskar vi våra hundar och vi letar ständigt efter nya aktiviteter att sysselsätta oss med, och som tur är har den tyska sporten Tävlingshundsport, THS, kommit till landet – som friidrott, fast med hund.

????????????????????????????????????????Visst finns det många spännande aktiviteter som man kan ta med sig hunden på, till exempel som på jakt vilket vi tidigare skrivit om här, men inget går nog upp mot den nya sporten THS som börjar etablera sig i landet. Sporten som liknar att friidrotta tillsammans med sin hund har funnits i Tyskland under hela 40 år redan, så egentligen är det bara på tiden att den nu tagit sig över Östersjön och upp till oss här i norden.

Karlstads Brukshundklubb tog initiativ

Det är Karlstads Brukshundklubb som tagit initiativ till att börja tävla i THS och höll den första tävlingen i november 2014 (Källa). Sportens stil liknar Agility med skillnaden att även ägarna är med och tävlar samtidigt i antingen tre- eller fyrkamp med hinderbana, slalom och häcklöpning samt ett moment i lydnad under fyrkamp. Men i tävlingen kan man även tävla i andra grenar så som terräng, kombination eller i stafett. Så THS är, med andra ord, sporten som aktiverar både hund och husse eller matte i sina olika tävlingsgrenar, så det gäller att träna ordentligt innan man sätter igång. Men å andra sidan kan man vara med bara för att det är roligt – för vem tycker inte om att se sin hund alldeles lycklig med nosen i fullfart framåt? Hundar tycker i alla fall om att ha kul och röra på sig, titta bara på denna video:

Tips på annan lugnare sport

En annan aktivitet som kan vara intressant att läsa lite mer om är hundsporten Freestyle. Freestyle är en sport där man tävlar efter ett fritt lydnadsprogram till musik och denna typ av tävling är också starkt växande i popularitet bland hundägare.