Något som hundar används flitigt till är eftersökning vid jakt. Hundarna får då i uppdrag att leta upp djur som blivit skadade vid jakt.

5882873-hunting-dog-with-a-catch

Att det finns jakthundar har de flesta nog hört talas om men på Sveriges radios hemsida kan man läsa om att det också är vanligt med så kallade eftersökshundar. Eftersökshundar tränas för att spåra skadat vilt och används för att undvika att djur som blivit skadeskjutna ligger och lider. Att ha eftersökshund med sig på jakt är vanligast vid fågeljakt då det kan vara svårt att se var det skadade djuret tagit vägen. Hunden måste inte bara veta hur man ska agera under jakt, utan måste också veta hur fåglar fungerar, om det är just fåglar som hunden ska eftersöka.

Labrador vanlig

Vilka hundar som används som eftersökshundar vid jakt beror lite på vad det är som man ska jaga men en vanlig ras att använda sig av vid fågeljakt är labrador retriver. I Expressen kan man läsa att den här rasen är bra i jakt för att den älskar att simma och hämta saker. Faktum är att rasen ursprungligen kommer från de kalla vattnen utanför Kanadas östkust. Vid fågeljakt kan det ibland krävas att hunden måste hoppa i vattnet, hämta bytet och sedan simma tillbaka med det till båten. I de här fallen gör labrador retriver ett väldigt bra jobb.

Måste tränas upp

Om man ska använda en hund för eftersökning vid jakt krävs det alltså att man har rätt hund till rätt jobb. Det krävs självklart också att hunden tränas på ett bra sätt. Detta kan bland annat göras genom att man köper ett hundkamera paket och sätter på hunden för att veta hur hunden rör sig under jakten och eftersökningen så att man kan korrigera den på rätt sätt. Sedan måste man även låta hunden göra ett jaktprov.

Snabba fakta om eftersökning vid jakt:

  • Det finns runt 6 000 eftersöksjägare i Sverige.
  • Det finns fler än 10 000 eftersökshundar.
  • Varje dag genomförs fler än 100 eftersök.
  • Svenska Jägareförbundet försäkrar jägarna och hundarna på ett eftersöksuppdrag. Läs mer.