Att ta med sin hund på de flesta aktiviteter man tar sig an är det många som gör, och likaså får många hundar följa med på jakt – men det kan det vara slut med nu för Svenska Rovdjursföreningen, SRF, har överklagat nuvarande reglering och propsar för att just förbjuda jakt med hund.

Att använda sig av hundar vid eftersök och låta denne bära hundkamera under jakt är något som många hundägare gör. Men det kan det vara slut med nu. Enligt uppgift ska nämligen Rovdjursföreningen i Luleå ha överklagar beslutet om att tillåta hundar på jakten och vill förbjuda detta helt. Vad man nämligen anser är att det rådande beslutet om att få använda hund vid vargjakten i år är baserat på felaktig grunder, och därför vill man stoppa detta helt och hållet – eller alternativt begränsa rejält.

”Enligt föreningen är jakt med drivande hundar en oetisk användning av jakthundar som riskerar att utsätta vargen för onödig påfrestning. – Att låta en grupp lösspringande hundar förfölja och hetsa ett vilt djur är en grym och stressande jaktform, som inte har någon plats i den svenska jakttraditionen, skriver Torbjörn Nilsson, ordförande i SRF, på föreningens hemsida.” läs mer hos Svensk Jakt.

Anledningen till varför föreningen vill överklaga beslutet grundas på att man anser att användningen av jakthundar på detta sätt strider mot jaktlagen och kan urarta till djurplågeri. Som Torbjörn Nilsson fortsätter sitt uttalande till tidningen så hoppas man från föreningens sida att Förvaltningsrätten ska styra upp detta med ordentliga villkor, om man inte gör som föreningen hoppas på och faktiskt sätter stopp för jakten helt.