Det är mångas dröm att skaffa hund, det kan bli din och familjens bästa vän, en följeslagare genom livet. Men det alla bör känna till är att det är ett stort ansvar att ha en hund, det kostar endel och det kräver mycket tid från dig. Frågan är om det passar just dig att skaffa hund? Här får du veta vad du ska tänka på om du funderar kring det.
Hunden är människans bästa vän, det vet de flesta. Men om du funderar över att skaffa hund, se till att inte ta dig vatten över huvudet. Det är viktigt att det blir riktigt bra för hunden att bo hos dig, likväl som det ska fungera bra för dig också. Som hundägare är du ansvarig för en annan levande varelse, och det finns därför mycket att tänka på. Till exempel så bör du ha en bra försäkring, läs mer på www.Hundförsäkring.nu.
Tänk vad du kan erbjuda hunden
De flesta som skaffar hund tänker på hur mysigt det kommer bli för en själv och så vidare. Men det är egentligen inte så man ska tänka. I en artikel från Svenska YLE tipsar en hundexpert om hur du ska hålla tankegångarna. Hon brukar säga till folk som vill skaffa hund att fundera över vad de kan erbjuda hunden i stället för tvärtom, att man inte bör välja hund efter utseende utan efter vilken ras som är lämplig och att man alltid ska tänka på hundens behov av omvårdnad.
Det kostar att ha hund
Det kostar mer än de flesta tror att ha hund, och något som är riktigt dyrt är veterinärkostnader. Därför är det bra att ha en bra försäkring. Men bra att veta är att försäkringen inte täcker allt, det finns ofta kryphål så läs avtalen noga och teckna det extra som behövs, det är värt det i längden. I en artikel i JNytt har man kartlagt ungefär vad en valp kostar under sitt första år. Där inräknas allt från inköp till vaccinationer och mat, och priset hamnar på mellan 23 000 och 28 000 kronor per år. Är det pengar som du har och kan avvara?
Tecken på att du kanske inte borde skaffa hund
Tyvärr är sanningen så att alla kanske inte borde ha en hund. Här är tecken på att du kanske får lägga drömmarna om en hund på hyllan ett tag, tagna från denna artikel.
- Ekonomin räcker inte till
- Tiden räcker inte till
- Okunskap om hundar
- Dålig möjlighet att kunna värna om deras hälsa
- Ostabil framtid